28.06.2021

Sommeren er for de fleste ensbetydende med ferie, å reise bort og koble av sammen med familie og venner. Er man derimot nærmeste pårørende til et familiemedlem med demens eller andre kognitive svikt, vil situasjonen kanskje være annerledes. Pårørenderollen tar ofte aldri helt ferie, og omsorg for et familiemedlem kan være en vanskelig kabal å få til å gå opp. Man ønsker å kunne dra på ferie i forvissing om at den man er pårørende til får god oppfølging og omsorg. Vi har jobbet med å støtte omsorgsektoren i mange år, og her kommer våre tips til god oppfølging av familiemedlemmer i ferietiden.

5 råd for en trygg og god sommer som pårørende

 1. Trygghetsalarm med gps

  Safemate har lang erfaring fra å levere trygghetsalarmer til norske kommuner, og har i de siste årene også kunnet tilby de samme produktene til privatpersoner. Vi har erfart at de som tar i bruk en trygghetsalarm i familien opplever å kunne gi den som er rammet av demens livsmestring og et mer aktivt liv. Samtidig letter trygghetsalarmen arbeidet for den nærmeste familien ved å gi oversikt gjennom GPS-lokalisering og en enkel måte å komme i kontakt med familiemedlemmet på. Det er enkelt endre og rullere på hvem som er kontaktpunkt i Safmate Family-appen gjennom sommeren. Det er også mulig å ta i bruk Safemate-teknologien med en smarttelefon og appen Safemate Help, uten behovet for en fysisk trygghetsalarm. Det er gjerne vanlig å starte med dette i en tidlig fase, eller som en ekstra trygghet når man er på tur.

 2. Korttidsopphold sykehjem

  Å ha omsorg for en person med demens kan være krevende, og det er viktig at du setter av tid til å ta vare på deg selv. Noen velger å reise bort en gang i blant, og kanskje kan et korttidsopphold på sykehjem for personen med demens være verdt å prøve. Det er lett å få dårlig samvittighet når man ber om avlastning, men det er ofte nødvendig for å kunne stå i omsorgsrollen over lang tid. Kilde: Helsenorge.

 3. Sett bort håndtering av alarmer med Trygghetssentralen

  Hvis man har tatt i bruk en Safemate trygghetsalarm kan man kjøpe en tilleggstjeneste som heter Trygghetssentralen. Da gir man oppfølgingsansvaret av alarmer fra trygghetsalarmen til en sentral oppfølgingstjeneste i en angitt tidsperiode. Denne tjenesten leveres av Doro som er en kjent aktør innen omsorgstjenester, både privat og kommunal. I noen områder i landet kan Doro også stå for hjemhenting. Tjenesten bestilles i Safemate Go portalen.

 4. Snakk med kommunens demenskoordinator

  Ta en prat med kommunens demenskoordinator, som ofte er en del av et hukommelsesteam. Hukommelsesteamet skal sikre at personer med demens og deres pårørende får god utredning, oppfølging og et godt tilpasset tjenestetilbud. Teamet har et nært samarbeid med hjemmetjenesten og fastlegene.

 5. Hjelpemidler gjennom NAV

  Det finnes hjelpemidler som kan tas i bruk i hjemmet som kan gjøre hverdagen mye enklere for den som er rammet av demens. Et av Vestfold Audios mest solgte produkter er en digital kalender kalt IRIS LIFE SOL. Det er en elektronisk klokke med talefunksjoner, kalenderpåminnelser og dagsplan. Påminnelser registreres på dag/dato/tidspunkt, og de varsles med lyd, lysblink, symboler og/eller talemeldinger. Kalenderen har også tilgjengelig oversikt over kommende aktiviteter i ukesvisning. Kalenderen kan kjøpes gjennom NAV.

 

Ønsker du å ta en prat med oss om trygghetsalarm eller annen velferdsteknologi? Send oss en melding!